Inbouw- of vrijstaande inductiekookplaat

Vrijstaande of opbouw-inductiekookplaat

Een vrijstaande of opbouw-inductiekookplaat is meestal vrij eenvoudig. Hij heeft 1, 2 of 4 kookzones met een vrij laag vermogen. U kunt deze kookplaat makkelijk zelf installeren. U hoeft alleen een stekker in het stopcontact te steken.

Omdat ze minder krachtig zijn, bieden vrijstaande en opbouw-inductiekookplaten niet alle voordelen van koken op inductie.  Ze zijn minder snel en minder efficiënt. Ze zijn dus een minder interessant alternatief voor koken op gas dan een inbouw-inductiekookplaat. 

Inbouw-inductiekookplaat

Inbouw-inductiekookplaten zijn in allerlei varianten en afmetingen te koop. Van heel eenvoudig tot super uitgebreid en krachtig.

Een inbouw-inductiekookplaat met 4 of meer kookzones heeft meestal zo’n hoog vermogen dat je een aparte kookgroep of krachtstroom nodig hebt. Dat is de reden waarom u de complete installatie het beste kunt overlaten aan een professional. 

Afmetingen inductieplaten

Net als de meeste inbouwapparatuur voor de keuken is de standaardbreedte van een inductiekookplaat 60 cm. Dit is dan een 4-pits inductiekookplaat. Inbouw-inductiekookplaten van 80 cm breed zijn ook populair. Inmiddels komen er ook steeds meer inbouw-inductiekookplaten van 70 cm en 90 cm breed.

Die van 70 cm zijn meestal 4-pits inductiekookplaten. Wilt u een 5-pits inductiekookplaat? Dan komt u uit bij een 90 cm kookplaat of een kookplaat van 80 cm breed. Alleen inbouw-inductiekookplaten van 90 cm hebben 6 kookzones.

In werkelijkheid iets groter of kleiner

Inbouw-inductiekookplaten zijn niet precies 60, 70, 80 of 90 cm breed. Deze standaard-breedtematen zijn alleen een richtlijn. De glasplaat die op of in uw aanrecht zit, is meestal iets breder of smaller.

Mogelijkheden inductiekookplaat

De meeste mogelijkheden vindt u bij inbouw-inductiekookplaten met 4 of meer kookzones. De mogelijkheden die u het meeste tegenkomt zijn:

De boostfunctie verhoogt tijdelijk het vermogen van een kookzone. Zo kunt u bijvoorbeeld een pan water nog sneller aan de kook brengen. Er zijn grote verschillen per kookplaat. Soms is het verschil tussen het gewone en boostvermogen maar 200 of 300 watt. Maar bij sommige is het verschil 1400 watt. Meestal kunt u de boostfunctie niet bij alle kookzones tegelijk gebruiken. Soms maar bij 1 of 2 tegelijk.   

Bij een flexzone kunt u 2 kookzones aan elkaar koppelen tot een extra grote of lange kookzone.

Er zijn ook inductiekookplaten met afzuiging in de kookplaat. U heeft dan geen afzuigkap meer nodig. Dat heeft voor- en nadelen. 

Inductiekookplaat aansluiten

Bij de installatie van een inbouw-inductiekookplaat komt aardig wat kijken. Het installeren is werk voor een vakman.

Vrijstaande en inbouw-inductiekookplaten

Er zijn vrijstaande inductiekookplaten en inbouw-inductiekookplaten. Vrijstaande inductiekookplaten heten ook wel opbouw-inductiekookplaten. 

Inbouw inductiekookplaat

Inbouw-inductiekookplaten zijn het meest gebruikelijk. Dit type is in alle mogelijke varianten en afmetingen te koop. Van heel eenvoudig tot super uitgebreid en krachtig. Als u alle voordelen wil van koken op inductie, kies dan voor een inbouw-inductiekookplaat met 4 of meer kookzones. 

Vrijstaande inductiekookplaat

Vrijstaande inductiekookplaten of opbouw-inductiekookplaten zijn vaak geschikt voor een 1-fase-aansluiting. Ze zijn meestal vrij eenvoudig, met 4 kookzones en een lager vermogen. Daardoor bieden ze niet alle voordelen die inductiekookplaten juist zo aantrekkelijk maken.

Inductiekookplaat inbouwen

Een inductiekookplaat wordt in het aanrechtblad geplaatst. Houd daarbij rekening met uw werkruimte, want het is prettig als u naast de kookplaat minstens nog 20 cm ruimte hebt. De nismaat (het gat in het aanrechtblad), is altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat.

Dikte aanrechtblad

Het aanrechtblad moet dik genoeg zijn om het gewicht van de kookplaat te dragen. En er moet voldoende ruimte vrij zijn tussen de kookplaat en de keukenkastjes en andere inbouwapparatuur. De precieze eisen hiervoor staan in de specificaties en de installatiehandleiding van de fabrikant. Deze krijgt u bij de nieuwe kookplaat en vindt u  op de website van de fabrikant.

Kookgroep-aansluiting

Voor de inbouw-inductiekookplaten heb je een aparte (kook)groep nodig in uw meterkast. Als u die niet heeft, moet die worden aangelegd. Waarschijnlijk moet dan ook het stopcontact in uw keuken worden aangepast. 

1-fase-aansluiting: geen goed idee

Een inbouw-inductiekookplaat met een aansluitwaarde van zo’n 7 kW kunt u niet zonder problemen op een 1-fase-aansluiting aansluiten. Niet alleen overbelast u dan de aansluiting, maar de inductiekookplaat werkt ook niet goed meer. U kunt dan bijvoorbeeld niet op vol vermogen koken of alle kookzones tegelijk gebruiken. 

Oudere woningen

De meeste inbouw-inductiekookplaten hebben een hoge aansluitwaarde van minstens 7 kW. Om een apparaat met zo’n hoge aansluitwaarde veilig te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat uw meterkast geschikt is. 

Om te weten of u een nieuw stopcontact of nieuwe groep in de meterkast nodig hebt moet u een aantal dingen checken.

Zo checkt u uw aansluiting

Om te weten of u een nieuw stopcontact of nieuwe elektriciteitsgroep nodig heeft voor uw inbouw-inductiekookplaat moet u een aantal dingen checken.

Stopcontact

Welk stopcontact zit er in uw keuken om de kookplaat op aan te sluiten?  

Er zijn 2 mogelijkheden:

  • Een 2-polig stopcontact met 2 gaatjes
  • Een 5-polig Perilex-stopcontact met 5 gaatjes: 4 ronde aan de buitenkant en een platte in het midden

2-polig stopcontact

2-polig-stopcontact

Op een stopcontact met 2 gaatjes kunt u alleen een elektrische kookplaat aansluiten die geschikt is voor een 1-fase aansluiting. Dus met een aansluitwaarde van maximaal 3,68 kW. Veel inbouw-inductiekookplaten zijn volgens de fabrikant geschikt voor een 1-fase aansluiting. Wat er niet bij wordt verteld is dat de kookplaat dan (veel) minder vermogen kan leveren. Dat kan betekenen dat:

  • U niet alle kookzones tegelijk kunt gebruiken.
  • De kookzones minder snel zijn.
  • De boostfunctie niet of niet goed werkt.

Bovendien kunnen de stoppen doorslaan. Wil of kunt u alleen een 1-fase-aansluiting gebruiken? Kies dan voor een kookplaat met een aansluitwaarde van onder de 3,5 kW. En let erop dat duidelijk in de productinformatie staat dat hij bedoeld is voor een 1-fase aansluiting.   

5-polig Perilex-stopcontact

Een Perilex-stopcontact met 5 gaatjes is geschikt voor inductiekookplaten met een aansluitwaarde van meer dan 3,5 kW. Dus voor een 2-fasen- of 3-fasen-inductiekookplaat. Een 3-fasen-inductiekookplaat is bijvoorbeeld een 90 cm inductiekookplaat of een inductiekookplaat met afzuiging.

Aansluiting
Een Perilex-stopcontact met 5 gaatjes betekent dat je een aansluiting hebt van 2 of van 3 fasen. Voor veel inductiekookplaten is een 2-fasen aansluiting voldoende, maar voor een kookplaat met 5 of meer kookzones of met downdraft-afzuiging heeft u een 3-fasen aansluiting nodig. Welke u heeft, kunt u zien in uw meterkast. 

aansluiting

 

Ziet uw aansluiting er zo uit als de linker, dus 2 groepen die aan elkaar gekoppeld zijn met 1 hendel, dan heeft u een kookgroep. Dit is een 2-fase aansluiting. Daarop kunt u elke elektrische kookplaat aansluiten die op 2 fasen werkt.

 

Ziet uw aansluiting er zo uit als de rechter, dan zijn er 4 groepen aan elkaar gekoppeld. Dit is een krachtstroomgroep. U kunt hier zowel een 2-fasen als een 3-fasen kookplaat aan koppelen. 

Nieuwe aansluiting nodig?

Heeft u niet de juiste aansluiting of stopcontact voor de inductiekookplaat van uw keuze? Dan moet u die laten aanleggen. Inbouw-inductiekookplaten worden meestel geleverd zonder stekker en snoer. Het is dan de bedoeling dat een installateur de kookplaat installeert. Zo staat het meestal ook in de installatie-handleiding van de inbouw-kookplaat. 

Een nieuwe leiding aanleggen, een wandcontactdoos (stopcontact) plaatsen en een extra (kook)groep installeren in de meterkast kost zo’n €600 (bron: Milieucentraal).

Het capaciteitstarief (een vast tarief in de stroomrekening) blijft hetzelfde. Of het nu gaat om een drievoudige aansluiting van 25 Ampère (A), eenmaal 25 A of eenmaal 35 A.

U gaat dus meestal niet meer betalen aan de netbeheerder.