Veel gestelde vragen

Over de actie

Deze actie maakt gebruik van de subsidieregeling Koken op schone energie. De beschikbare subsidie Koken op schone energie loopt tot en met 31 december 2024. Op termijn zal de gemeente Den Haag een besluit nemen of de actie verlengd wordt.

Deze actie is een initiatief van de gemeente Den Haag. Alleen inwoners van Den Haag kunnen gebruik maken van de actie. De actie is bedoeld voor particuliere woningeigenaren.

Deze kookplaat reserveren wij voor u. Om verrassingen te voorkomen willen we graag eerst controleren of uw meterkast geschikt is voor de geselecteerde kookplaat.

Wij vragen u daarom eerst om uw persoonlijke gegevens in te vullen. Vervolgens om een foto van uw meterkast te uploaden. Zo kunnen wij op een afstand met u meekijken of uw meterkast geschikt is. Wanneer wij uw meterkast hebben gecontroleerd ontvangt u van ons een mail.

In de meeste gevallen is uw meterkast geschikt. Als blijkt dat uw meterkast nog niet geschikt is voor de geselecteerde kookplaat dan ontvangt u van ons een offerte met eventuele meerkosten. U kunt op dat moment besluiten om door te gaan met de bestelling of om de bestelling af te breken.

U hoeft zelf geen subsidieaanvraag te doen. De aanvraag zullen wij namens u doen. De korting van de subsidie zit in de prijs verwerkt.

Voor vragen over de actie kunt u bellen naar 088 - 538 70 88 of stuur een mail naar [email protected]

De subsidieregeling handelen wij voor u af. Het enige wat u na plaatsing hoeft te doen (mits u volledig van het gas af kan) is u afmelden voor gas via mijnaansluiting.nl. U kunt nu heerlijk gaan kokkerellen!

Koken op inductie

Ja, het is immers de veiligste manier van koken. Er is geen sprake van open vuur of gas dat gaat lekken. De warmte wordt alleen in de bodem van de pan opgewekt en de kookplaat slaat ook meteen uit als de pan er vanaf gehaald wordt. Hierdoor verbrandt u uw handen bijna nooit aan de inductiekookplaat.

De elektromagnetische straling kan echter wel gevoelig zijn voor mensen met een pacemaker. Zij dienen daarom te koken op een afstand van 30 tot 60 cm en/of eventueel contact op te nemen met hun arts.

Inductie heeft een hoog vermogen dat wel op kan lopen tot 11.000 watt. Dit vermogen kunt u echter niet aansluiten op een enkele groep, waardoor u vaak een 2 of 3 fasen aansluiting met Perilex-stekker en -stopcontact nodig hebt. Als u dit nog niet heeft zal een specialist dit moeten installeren.

De pan moet een vlakke bodem hebben die magnetisch is. Dit k uit u checken door er een magneetje tegenaan te houden. Als u deze niet heeft, zult u nieuwe pannen moeten aanschaffen. U kunt hiervoor inductiepannen aanschaffen die u herkent aan een speciaal symbool.

U kunt ook kiezen voor pannen van geëmailleerd staal of pannen van gietijzer. Voor een goed kookresultaat dient de pan dezelfde grootte te hebben als de kookzone, zodat de kookzone de pan detecteert.

Nee, maar dit is wel aan te bevelen om krassen en gewiebel te voorkomen. Daarnaast geleidt de warmte beter bij een pan met een vlakke bodem. Wel kan de elektriciteit tot maximaal 1 cm boven de zone opgewerkt worden, dus als uw pannen een lichte bolling hebben, dan is dat geen probleem.

U kunt kiezen uit inductie fornuizen, tafelmodel kookplaten of inbouwkookplaten. De inbouw inductiekookplaten zijn verkrijgbaar met 4, 5 of 6 kookzones en variëren in breedte van 56 tot 88 cm. Verder kunt u kiezen voor tiptoetsen of draaiknoppen als bediening, net wat u handig vindt.

Sommige inductiekookplaten hebben een flexibele kookzone, waarbij u 2 losse kookzones aan elkaar kunt koppelen. Hierdoor kunt u eenvoudig uw pannen verplaatsen of deze gebruiken voor grote pannen en/of grillplaten.

Bij een 4-pits inductiekookplaat heeft u een 2-fasen aansluiting nodig, tenzij u niet alle kookzones en andere (zware) apparaten tegelijkertijd gebruikt. In dat geval kunt u er voor kiezen om één stroomgroep te gebruiken.

Bij inductie komen er alleen extra installatiekosten bij, die per kookplaat kunnen verschillen. De kosten kunt u per product op de pagina met kookplaten zien. De subsidie zorgt er voor dat er weer een deel van deze kosten terugkomt, zodat de kookplaat uiteindelijk minder duur is.

Installatie inductiekookplaat

Ga uit van een halve dag werk bij een standaardinstallatie, als er bijzonderheden zijn kan dit natuurlijk iets langer duren.

Ja, natuurlijk om de deur open te doen maar als we bijzonderheden vinden overleggen we dat het liefst meteen. Ook doen we de oplevering van de installatie met de bewoner zodat we zeker zijn dat beide partijen tevreden zijn met de installatie.

Er zitten inductiespoelen in de kookplaat die een magnetisch veld creëren dat op de bodem van de pan werkt. De pan warmt direct op door de magnetiseerbare bodem. De kookplaat activeert alleen als er een geschikte pan op staat.

Dit ligt eraan hoe oud uw pannen zijn, nieuwere pannen zijn bijna altijd al geschikt voor koken op inductie. U herkent inductie pannen aan de magnetische bodem, te testen met een magneetje! Gebruik alleen geen pannen met een dunne bodem.

Ja, het is het veiligst. Er kan geen gas lekken en er komt geen open vuur aan te pas, bovendien kunt u zichzelf niet verbranden aan de plaat zelf.

Neem na het koken de plaat af met een microvezeldoekje en warm water. Verwijder etensresten zo snel mogelijk om aankoeken te voorkomen. Water met een klein beetje afwasmiddel is genoeg om de plaat grondig schoon te krijgen, gebruik vooral geen schurende schoonmaakmiddelen en schuursponsjes.

Ja er moet een extra groep komen in de meterkast, verder verandert er bijna niks. Let wel dat we hiervoor een half uurtje de stroom eraf moeten halen voor de veiligheid van de electricien.

Heeft u een oude meterkast? Bij het reserveren van de inductie kookplaat moet u een foto van uw meterkast uploaden. Deze wordt door de installateur beoordeeld en hieruit kan blijken dat uw meterkast aangepast moet worden. U ontvangt hierover bericht en u betaald de inductie kookplaat en de kosten voor het aanpassen van de meterkast.

Ja, het is mogelijk dat er extra kosten in rekening gebracht worden, indien de aangegeven situatie afwijkt van de situatie ter plaatse. Dit zal de installateur met u overleggen.

Subsidie

We hebben in samenwerking met de consumentenbond een selectie inductiekookplaten samengesteld waar u uit kunt kiezen. Wilt u een andere kookplaat? Dan kunt u geen gebruik maken van de actie maar wel zelf alles regelen. U kunt dan gebruik maken van de bestaande subsidie zoals vermeld op Den Haag - Subsidie koken op schone energie 2022 aanvragen.

Het doel van de subsidie is het stimuleren van particuliere woningeigenaren om aardgasvrij te gaan koken in hun woning. Het uiteindelijke doel is een klimaat neutrale stad in 2030.

Voor subsidie in aanmerking komen:

  • de kosten voor het verwijderen van een gaskookplaat
  • de kosten voor het plaatsen van een inductiekookplaat
  • de kosten voor het verrichten van verdere bouwkundige aanpassingen, gericht op aardgasvrij koken namelijk:
    • het verwijderen van gasleidingen
    • het aanpassen van meterkast en leidingen voor elektrisch koken
  • de btw over de gesubsidieerde kosten, voor zover die btw niet teruggevorderd, verrekend of anderszins in mindering kan worden gebracht.

U hoeft zelf geen subsidie aan te vragen, deze zullen wij voor u aanvragen nadat de koop gedaan is. De subsidie korting wordt direct verwerkt bij aankoop van een inductiekookplaat en installatiepakket.

Iedere inwoner van Den Haag die in bezit is van een koopwoning kunnen met deze actie meedoen. Uitgesloten zijn huurders van woningbouwcorporaties.

Huurders moeten eerst overleggen met hun verhuurder, indien dit geen woningbouwcorporatie is.